СЪЮЗ НА АСТРОНОМИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Към другите новини

Професор Guy Monnet получава медала Tycho Brahe за 2019 г.

Пет от членовете на ЕАС ще получат награди тази седмица на срещата на Европейския астрономически съюз (EWASS2019) в Лион.

Медалът Tycho Brahe се връчва на Проф. Guy Monnet (CRAL, Universite Claude Bernard Lyon 1, Франция) за фундаментални приноси към развитието и приложението на 3D спектроскопията с оптични и инфрачервени телескопи, както и за неговата международна водеща роля в инструментните програми на различни обсерватории.

Източник: ESO

Guy Monnet е посветен на организация и управление в науката. На 30 години става директор на обсерваторията на Марсилия. След това става директор на обсерваторията в Лион, директор е на CFHT, ръководи Отдела за инструменти на ESO, и инструментариума на AAО. Неговата визия оказва силен положителен ефект върху развитието на наземни инструменти по цял свят. Например, повечето от първото и второто поколение инструменти на VLT са разработени под негова опека. Освен това е ръководил и разработката на адаптивната оптика в ESO. Monnet има дълбоко разбиране за всички аспекти на инструментацията, воден от своята страст към астрономията. Наскоро Guy Monnet сподели със света своите познания по 3D инструменти като написа първия учебник по темата заедно с Roland Bacon.

През 2019 година Лекцията Lodewijk Woltjer се присъжда на Проф. Licia Verde (ICREA при Университета на Барселона, Испания) за изключителна работа в областта на космологията, особено при изследването на космическия микровълнов фон и едромащабната структура на Вселената.

За 2019 година наградите MERAC за най-добър изследовател в ранен етап от кариерата се присъждат в областите на:

- Теоретичната астрофизика, на д-р Nikku Madhusudhan (Университета на Кеймбридж, Обединено Кралство) за пионерски приноси към екзопланетната наука, и особено за развитието на атмосферното охарактеризиране на екзопланети;

- Наблюдателната астрофизика, на д-р Evan Keane (организация SKA, Обединено Кралство) за изследване на Преходното Радио Небе и за откритието на второто избухване на Lorimer. Сега тези явления са известни като Бързи Радио Избухвания;

- Нови технологии (Multi-Messenger), на проф. Irene Tamborra (Университета на Копенхаген, Дания) за пионерски приноси към разбирането на ролята на неутриното в астрономията и астрофизиката.

Наградите MERAC се състоят от 25 000 евро.

Всичките пет наградени учени ще изнесат пленарни лекции.

Оригиналната статия можете да прочетете тук: http://ewass.kuoni-congress.info/press/2019/06/23/prof-guy-monnet-receives-2019-tycho-brahe-medal/

В годишната среща на Европейския астрономически съюз (EWASS2019) от 24 до 28 юни в Лион, Франция, участват над 1200 астронома.

Повече информация относно годишната среща на ЕАС: https://eas.unige.ch/EWASS2019/

Повече информация относно ЕАС: http://eas.unige.ch/


Към другите новини


 

За контакти:  president.bgas @ astro.bas.bg,
secretary.bgas @ astro.bas.bg,  treasurer.bgas @ astro.bas.bg.